maandag 2 april 2012

Recht op onderwijs, een kwestie van mensenrechten.

Onderwijs is een recht. Toch zijn er jongeren in Amsterdam die hun opleiding niet kunnen afronden. Niet omdat ze onvoldoendes halen, maar omdat ze geen stage mogen lopen. Het gaat hier om ongedocumenteerde jongeren en volgens een vreemde redenering ziet het kabinet stage als werk. Het gevolg geen stage = geen diploma.

Kelvin is Surinaams. Hij is in Nederland in afwachting van zijn papieren op basis van medische gronden. Kelvin haalt goede cijfers en doet het goed op school. Tot hij zoek ging naar een stage. Wat bleek? Voor het volgen van stage moet hij een verblijfsvergunning hebben. En die heeft hij niet want is Kelvin is hier vanwege medische gronden en in afwachting van zijn procedure.

Deze zaak kreeg voor het eerst landelijk bekendheid in de uitzending  van de Ombudsman. Kelvin is niet de enige. Er zijn in Nederland honderden ongedocumenteerden jongeren die geen diploma kunnen halen omdat ze geen stage mogen volgen. Voor precies dat stukje geldt de Wet Arbeid Vreemdelingen en voor dat stukje moet je een werkvergunning hebben.

Een ieder heeft recht op onderwijs, alsmede op toegang tot beroepsopleiding en bijscholing, zeggen niet alleen internationale verdragen, het staat ook in de Nederlandse Grondwet, ook als je ongedocumenteerd bent. Sterker nog, je bent in overtreding als je niet naar school gaat.

Terecht zegt de Tweede Kamer dat het anders moet. Een aangenomen motie (van CDA en GroenLinks), roept het Kabinet op om het voor deze groep jongeren mogelijk te maken hun beroepsopleiding af te ronden met een diploma. Een stage is onderdeel van het curriculum. Het gebrek aan stage-ervaring doet afbreuk aan de waarde van het diploma en dat heeft gevolgen voor hun toekomst hier of elders

Toch vindt het Kabinet dat het in strijd is met de geest van het regeerakkoord, waarin staat dat illegaliteit strafbaar moet worden gesteld.

Het is absurd om te zien hoe hier in dienst van een regeerakkoord wordt gemarchandeerd met basale rechten zoals toegang tot onderwijs. Op initiatief van GroenLinks Amsterdam heeft de wethouder voor Onderwijs L. Asscher een mooie strakke brief geschreven aan de Tweede Kamer. Vanuit zijn portefeuille en namens het College van B&W maakt hij zich zorgen over dit probleem en vindt hij dat het anders kan en moet.

Komende woensdag zal GroenLinks er voor pleiten dat de gemeente Amsterdam het goede voorbeeld gaat geven. Ik stel voor dat de gemeentelijke instellingen voortaan bij het aannemen van stagiair (m/v) het wel of niet in het bezit zijn van een verblijfsvergunning buiten beschouwing laten.

Immers, regeerakkoorden komen en gaan. Kinderrechten zijn onvervreemdbaar, ondeelbaar en universeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief