zondag 19 mei 2013

Kalifaat in de Schilderswijk; een episode van de serie Homeland

In Syrië woedt een hevige burgeroorlog. In Syrië heeft de oorlog meer dan 80.000 mensen het leven gekost. In Syrië maakt Al Nusra gebruik van de kwetsbaarheid van mensen en roept op tot de stichting van een kalifaat. Een echte oorlog zonder perspectief, afschuwelijk menselijk leed en radicale milities. Toch was het voor Trouw de gewoonste zaak van de wereld om te spreken over een kalifaat in Nederland. In de Haagse Schilderswijk om precies te zijn. Alsof we in een episode van de serie Homeland waren beland. De kop was effectief en Nederland stond weer even op zijn achterste benen. Hoe woorden worden uitgehold en we over gaan tot de orde van de dag. 

Wie het eerste in de Schilderswijk is, moeten leden van de Gemeenteraad van Den Haag hebben gedacht. Nog voor de PVV leider, die zo snel als het kon moord en brand schreeuwden, een bezoek aankondigde en zijn gelijk bij elkaar kraaide.

De Haagse raadsleden concludeerden wel erg snel na hun bliksembezoek aan de buurt dat er geen sharia is. Ook Hadj Van Doorn roerde zich en nam het op voor de Assoenah moskee: Als er één moskee is die zich inzet tégen radicalisering is het de Assoenah wel, twitterde de oud-PVV politicus. Oke, er is geen sharia, maar wat dan wel?!

Tussen de regels door in het Trouw-artikel lezen we dat het gaat om een vergeten driehoek bij de stadsvernieuwing. Inmiddels ook wel bekend als de shariadriehoek. Vrij stuitend zou je denken. Toch was het niet goed genoeg voor een kop. Misschien omdat niemand het dan leest. Misschien nog wel belangrijker is dat we tot op heden niets hebben gehoord van de landelijke of  lokale politici, dat het toch wel heel gek is: onder je neus een gebied vergeten bij stadsvernieuwing. 

“Rechtstaat en grondrechten voor allen in NL, dit kan dus niet. Als je wijk verandert in een 'klein kalifaat' “, twitterde een Kamerlid van de PVDA. Ik zou zeggen ga je gang. Immers de bewoners van Schilderswijk hebben ook grondrechten: Stroop je mouwen op, knap die oude portiekwoningen op,  bestrijd schooluitval en werkeloosheid, biedt kansen en perspectief, bestrijdt ronselaars voor jihadisme (als ze er zijn) en investeer in sociale veiligheid. 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief